Worden de woningmarktplannen controversieel verklaard of gaan ze door?

Door
Martijn
Gepubliceerd op
11/10/2023
Een foto van het torentje in den haag

Update: Op 12 september heeft de Tweede Kamer de plannen van De Jongen niet controversieel verklaard. Kortom:

  • De Tweede Kamer-commissie Binnenlandse Zaken heeft besloten dat alle woningmarktplannen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge niet controversieel worden verklaard. Dit besluit is overgenomen door de tweede kamer.
  • De belangrijkste wetsvoorstellen, waarin de middenhuurregulering en de woondeals verankerd liggen, zijn nog niet naar de Tweede Kamer gestuurd.
  • De twee wetsvoorstellen liggen op dit moment bij de Raad van State.
  • Het proces om de wetsvoorstellen te behandelen kan behoorlijk tijdrovend zijn.

Woningmarktplannen De Jonge niet controversieel verklaard

De plannen voor de woningmarkt van minister De Jonge lijken naar alle waarschijnlijkheid niet controversieel te worden verklaard. De Tweede Kamer-commissie Binnenlandse Zaken heeft woensdagavond 6 september besloten dat alle woningmarktplannen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge kunnen doorgaan berichtte vastgoedjournaal. Dit advies is op 12 september overgenomen door de tweede kamer. Daarmee kan De Jonge door met zijn plannen.

Middenhuur en woondeals niet behandeld

De belangrijkste wetsvoorstellen van minister De Jonge, waarin de middenhuurregulering (Wet betaalbare huur) en de woondeals (Wet regie op volkshuisvesting) verankerd liggen, werden niet apart behandeld. Dat komt omdat de wetsvoorstellen nog niet naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Wel had de commissie de mogelijkheid om de wetten op voorhand al controversieel te verklaren, maar deed dat niet. Wat deze plannen voor jou kunnen betekenen lees je hier.

Middenhuurregulering en woondeals bij Raad van State

De twee wetsvoorstellen liggen op dit moment bij de Raad van State (RvS). De RvS doet een eindoordeel over de voorstellen, waarna de minister waar nodig aanpassingen doet. Vervolgens stuurt de minister de aangepaste wet naar de Tweede Kamer. Het is dus nog niet duidelijk of ondanks het niet controversieel verklaren de plannen nog voor de verkiezing aangeboden worden aan de Tweede Kamer.

Kans op verkiezingsreces

Dit proces kan behoorlijk tijdrovend zijn. Veel tijd is er niet tot de verkiezingen op 22 november. Op 27 oktober begint het verkiezingsreces en de kans is erg klein dat voor die tijd de wetten naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Besluit commissie wordt aangeboden aan Tweede Kamer

Het besluit van de commissie om de wetsvoorstellen niet controversieel te verklaren, wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. De Kamer gaat daar op 12 september definitief over stemmen. Naar verwachting zal de Tweede Kamer niet anders stemmen dan het besluit van de commissie. Update: De kamer heeft inderdaad het advies overgenomen. De woningmarktplannen van Hugo De Jonge zijn daarmee niet controversieel verklaard.

{{cta-component}}

Meer weten over kopen of verkopen met Dwello?
Ontdek wat jouw belegging waard is
Bekijk ons aanbod
Leer meer over hoe Dwello werkt
Jouw partner in beleggingstransacties
Een nieuwe innovatie manier van handelen op de vastgoedmarkt
Volledig en transparant inzicht in elk object

Academy artikelen uit dezelfde reeks