Liberalisatiegrens per 1 juli 2023 naar 136 punten

Door
Daniel
Gepubliceerd op
2/1/2024
Een foto van de tweede kamer

Update: vanaf 1 januari 2024 is de liberalisatiegrens aangepast naar 148 punten. Lees het hier.

In het kort

  • Update: de liberalisatiegrens zal vanaf 1 januari 2024 € 879,66 bedragen wat neerkomt op 148 punten.
  • De liberalisatiegrens voor huurprijzen in de vrije sector is op 1 juli aangepast.
  • De grens is verlaagd van 149 punten op 1 januari naar 136 punten op 1 juli.
  • De liberalisatiegrens is per 1 januari 2023 geïndexeerd naar € 808,06 per maand. In het document van de overheid is op pagina 42 te zien dat er vanaf juli 136 punten nodig zijn.
  • Boven deze grens kunnen verhuurders en huurders vrij huurprijzen overeenkomen.
  • Deze verandering heeft invloed op huurprijzen en huurtoeslag.
  • Normaal gesproken communiceert de overheid dit zorgvuldig, vooral relevant voor verhuurders in grote steden, echter is er nu niets gecommuniceerd.

Dit jaar is opnieuw, op 1 juli, de zogeheten liberalisatiegrens veranderd. Boven deze grens zijn verhuurders en huurders vrij om hun huurprijs te bepalen in wat bekend staat als de vrije sector.

Vrije sector vanaf 136 punten

Deze grens, die om de zes maanden wisselt sinds 2011, heeft normaal gesproken betrekking op een beperkt aantal punten en wordt beïnvloed door inflatie. Vanwege de hoge inflatie is er dit jaar een aanzienlijk verschil in punten tussen 1 januari en 1 juli. Terwijl de liberalisatiegrens op 1 januari 2023 nog op 149 punten lag, is deze nu verlaagd naar 136 punten op 1 juli 2023. Dit komt neer op een verschil van 13 punten, of concreet een verschil van 13 vierkante meter aan oppervlakte. Het is ook vermeldenswaardig dat dit niet alleen van invloed is op de liberalisatiegrens, maar ook op de grens waarboven huurtoeslag geldt, die nu van toepassing is op huurprijzen tot EUR 808,06 per maand.

{{cta-component}}

Gebrek aan communicatie overheid

De overheid is doorgaans nauwkeurig en transparant in het communiceren van de actuele liberalisatiegrens via haar websites en informatiekanalen. Dit is met name van groot belang voor verhuurders van woningen in de vrije sector, vooral die in grote steden. 

Een belangrijke vraag binnen de vastgoedmarkt is waarom de overheid ervoor heeft gekozen om ditmaal anders te handelen dan in de afgelopen 12 jaar. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de overheid weinig informatie verstrekt over de verandering naar 136 punten. De normale overheidsbronnen en zelfs een zoektocht via Google geven geen duidelijkheid hierover. Het gebrek aan communicatie heeft naar verwachting te maken met de voorgestelde plannen van het demissionaire kabinet. Het voorgestelde wetsvoorstel Betaalbare huur verhoogt de liberalisatiegrens naar 187 punten in plaats van de bestaande 136 punten. Dit zal voornamelijk in de grote steden leiden tot het feit dat bijna alle particuliere huurwoningen onder regulering komen te vallen.

F.A.Q. (Veelgestelde Vragen)

Verandert de liberalisatiegrens elk jaar?

Ja, de grens verandert elk jaar, gebaseerd op inflatie.

Wat gebeurt er als de huurprijs boven de liberalisatiegrens ligt?

Boven deze grens mogen verhuurders en huurders zelf beslissen over de huurprijs. Dit wordt de "vrije sector" genoemd.

Waarom is dit jaar zo anders?

Dit jaar is er een groot verschil door hoge inflatie, wat invloed heeft op de grens en huurtoeslag.

Waarom is duidelijke communicatie belangrijk?

Duidelijke communicatie is belangrijk om verwarring te voorkomen, vooral voor mensen die huizen verhuren in de vrije sector.

Meer weten over kopen of verkopen met Dwello?
Ontvang direct een WWS puntencheck
Bekijk direct het laatste aanbod
Besloten en kosteloos verkopen met Dwello
Besloten verkopen
Meer dan 4000 beleggers
Inzicht in leegwaarde | waarde verhuurde staat | WWS punten

Academy artikelen uit dezelfde reeks