De huidige stand van zaken op de vastgoedmarkt voor woningen in 2023

Door
Martijn
Gepubliceerd op
16/11/2023
Dwello woningbeleggingen afbeelding mockup voor artikel

In 2023 bevindt de woningbeleggingsmarkt zich in een dynamische fase, getekend door voorgestelde wetswijzigingen en toenemende aandacht voor investeringskansen. De overheid heeft ambitieuze plannen om de woningmarkt te reguleren, wat vooral vastgoedbeleggers beïnvloedt, terwijl de hypotheekrente fluctueert en huurprijzen blijven stijgen. Beleggers worden echter voorzichtiger in hun benadering, wat nieuwe kansen en uitdagingen met zich meebrengt. Tegelijkertijd spelen nieuwe technologieën een groeiende rol in deze markt. Dit artikel belicht de huidige ontwikkelingen in de Nederlandse woningbeleggingsmarkt en biedt inzicht in wat beleggers kunnen verwachten en waar ze hun aandacht op moeten richten in deze evoluerende sector.

Waar staan we nu met betrekking tot de voorgenomen wetswijzigingen?

Zoals bekend heeft de overheid verschillende concept wetswijzigingen voorgesteld om meer regulering te brengen in de woningmarkt en een betere balans te bereiken. Vooral vastgoedbeleggers worden getroffen door deze wijzigingen. De Wet Goed Verhuurderschap is al sinds 1 juli van kracht. Echter, met name de Wet Betaalbare Huur, die de regulering van de middenhuur omvat, in combinatie met geplande fiscale maatregelen, stuit op veel weerstand onder beleggers.

De Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken heeft in ieder geval besloten dat de woningbouwplannen van de demissionaire minister van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, niet als controversieel worden beschouwd. Desalniettemin is het onzeker of twee belangrijke wetsvoorstellen die door hem zijn voorgesteld, vóór de verkiezingen zullen worden behandeld. Deze wetsvoorstellen zijn de Wet Versterking Regie Volkshuisvesting en de Wet Betaalbare Huur. Het verkiezingsreces begint op 27 oktober en loopt tot en met 22 november.

De Wet Betaalbare Huur heeft al een geplande ingangsdatum van 1 januari 2024, maar deze wet is tevens een bron van zorg voor beleggers. Het wetsvoorstel heeft tot doel prijsstijgingen in de huursector tegen te gaan, maar in de praktijk is nu al te zien dat dit averechts werkt en de ontwikkeling van nieuwe huurwoningen bemoeilijkt. Momenteel wordt het wetsvoorstel Betaalbare Huur beoordeeld door de Raad van State. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de beoogde ingangsdatum van 1 januari 2024 zal worden gehaald. Dit onderwerp zal ongetwijfeld tijdens de aankomende verkiezingen een belangrijk thema worden.

Hypotheekrente stabiliseert: kansen voor vastgoedbeleggers?

In september van dit jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente voor de tiende keer op rij verhoogd, waardoor de ECB-rente op 4 procent staat sinds 20 september. Ondanks dit lijkt de rente voor verhuurhypotheken te stabiliseren. Vandaag kondigde Domivest aan dat ze de rente tussen 0,10% en 0,30% hebben verlaagd voor alle LTV-klassen.

In vergelijking met voorgaande jaren blijft de rente voor verhuurhypotheken nog steeds hoog, met gemiddelden rond de 6 en 6,5%. Niettemin zou het positief zijn als deze stabilisatie zich voortzet en er zelfs een mogelijke daling optreedt. We zullen je op de hoogte houden.

Huurprijzen stijgen: kansen op hogere rendementen voor vastgoedbeleggers

Als gevolg van de krapte op de huurwoningmarkt en de achterblijvende nieuwbouwproductie blijven de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Cvan Pararius laten een stijging zien van 5 tot 7 procent in de grote steden. In het tweede kwartaal van dit jaar werden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven 27 procent minder huurwoningen in de vrije sector aangeboden in vergelijking met het voorgaande jaar.

Woningen in de vrije sector, zelfs in overeenstemming met de nieuwe voorgenomen regelgeving, blijven de komende jaren een bijzonder aantrekkelijke investering. Vanwege de schaarste zijn mensen steeds vaker bereid meer te betalen dan de gevraagde huurprijs, en bieden boven de vraagprijs wordt steeds gebruikelijker. Bij Dwello hebben we voor elke woning een huurprijscheck uitgevoerd. Houd dit zeker in gedachten tijdens je zoektocht naar nieuwe investeringskansen.

Beleggers worden voorzichtiger: wat betekent dit voor de vastgoedmarkt?

De afgelopen dagen is opvallend nieuws naar voren gekomen in verschillende media: de Zweedse woningbelegger Heimstaden zal de komende twee jaar 2500 huizen in Nederland verkopen. Woningen waarvan de huur wordt opgezegd, zullen niet opnieuw in de verhuur gaan, maar worden verkocht. Heimstaden heeft ongeveer 13.500 woningen in Nederland en is daarmee een van de grootste vastgoedbeleggers.

Niet alleen Heimstaden is bezig met deze uitverkoop; we zien ook steeds meer particuliere beleggers die woningen verkopen wanneer huurcontracten aflopen. Dit betekent dat de komende jaren steeds meer aanbod op de koopmarkt zal verschijnen en er minder beschikbaarheid van huurwoningen zal zijn, wat de druk op de huurmarkt verder zal vergroten. Het kan daarom interessant zijn om juist nu te investeren in verhuurde woningen. Deze kunnen vaak met aanzienlijke kortingen ten opzichte van de marktwaarde worden gekocht. Hoewel dit mogelijk niet direct een hoog cashrendement oplevert, kan het wel een gunstig indirect rendement opleveren bij de verkoop van de woning na het vertrek van de huurder.

Nieuwe technologieën in de vastgoedmarkt: kansen voor vastgoedbeleggers

De opkomst van nieuwe technologieën in de vastgoedmarkt biedt kansen voor vastgoedbeleggers om efficiënter te investeren, de risico's te verlagen en nieuwe markten te betreden. Door gebruik te maken van big data en machine learning kunnen vastgoedbeleggers een beter inzicht krijgen in de markt en de waarde van vastgoed. Bovendien kan technologie worden ingezet om veel processen in de vastgoedsector te automatiseren, wat beleggers tijd en geld bespaart. Door de digitalisering van de vastgoedmarkt kunnen beleggers wereldwijd investeren en toegang krijgen tot nieuwe markten.

Bij Dwello combineren we verschillende technologieën om jou volledig inzicht te bieden in je investering en om het volledige transactieproces digitaal te stroomlijnen. We worden ondersteund door een toegewijd team van professionals dat dagelijks voor je klaarstaat. Ben je benieuwd naar wat Dwello te bieden heeft? Neem contact met ons op of maak kosteloos een account aan.

Academy artikelen uit dezelfde reeks