De bovengrens van gereguleerde huurwoningen wordt ongeveer €1000

Door
Daniel
Gepubliceerd op
8/6/2023
Hugo de de jonge in debat in de tweede kamer.

Minister voor Wonen Hugo de Jonge (CDA) heeft donderdag 29 september 2022 aangekondigd dat hij de bovengrens voor gereguleerde huurwoningen verhoogt naar ongeveer 1.000 euro. Deze aankondiging kwam tijdens het bouwdebat in de Kamer. Met deze aankondiging heeft de Jonge alvast een voorproefje gegeven van zijn middenhuur maatregelen, die hij in november naar de Kamer wil sturen.

De Jonge kondigde in mei aan dat hij uitgebreid wil ingrijpen in de vrije sector. Om de hoge huren op de huurmarkt aan te pakken, wil hij de gereguleerde sector uitbreiden met huurprijzen in het middensegment. 

Veel ontwikkelaars en investeerders voelde onrust naar deze aankondiging in mei. Omdat er veel onduidelijkheid was over projecten werden sommige bouwprojecten uitgesteld. De Jonge probeert daarom nu duidelijkheid te bieden.

Wat betekent de puntentelling concreet voor de woningbelegger?

Minister de Jonge is voornemens het reeds bestaande puntensysteem voor sociale woningen uit te breiden tot 187 punten. Dat komt overeen met 1000 euro huur. De bovengrens van het huidige puntensysteem is 141 punten wat overeenkomt met 763 euro. Met de uitbreiding van dit puntensysteem wil hij ook bescherming bieden aan huurders in de midden huursector.

Volgens de woonminister zal de bovengrens niet hoger zijn dan 1000 euro omdat "het grootste deel van de overschrijdingen" in het deel tot 1000 euro zit. Verder gaan de regels gelden voor nieuwe huurcontracten, dus niet lopende contracten.

Om ervoor te zorgen dat woningen met een huur van 1000 euro ook beschikbaar zijn voor mensen met een middeninkomen, komt er volgens de minister een toewijzingssysteem. Er werden nog geen verdere details genoemd.

De minister heeft aangegeven dat hij het woningwaarderingsstelsel, dat de punten bepaalt, zal aanpassen. Het huidige systeem waardeert sommige elementen van midden huurwoningen onvoldoende, zoals gedeelde buitenruimte of de duurzaamheid van woningen. 

Hoe waardeer je een beleggingspand?

Voor bestaande huurcontracten zal er weinig veranderen. Wanneer een contract afloopt kan het zomaar zijn dat de huuropbrengsten aanzienlijk afnemen. Zorg er daarom bij de aankoop voor dat je goed op de hoogte bent van het huidige aantal punten van de woning. Een verlaging in de huurprijs kan een stevige impact hebben voor de lange termijn business case. 

Het is nog niet duidelijk hoe het nieuwe woningwaarderingsstelsel er uit komt te zien. Het ligt wel in lijn der verwachting dat duurzaamheid een nog belangrijkere rol gaat spelen. Zorg er dus voor dat je energielabel up to date is en waar mogelijk zorg voor energiebesparende maatregelen om het energielabel naar een hoger niveau te krijgen.

Academy artikelen uit dezelfde reeks