Nieuwe huurwet opgeschort door last-minute voorstel VVD en CDA

Door
Daniel
Gepubliceerd op
7/9/2023
Nieuwe huurwet opgeschort

De politieke strijd over de rechten van huurders laait opnieuw op nadat de stemming over de nieuwe huurwet is uitgesteld vanwege een wijzigingsvoorstel van VVD en CDA. Hieronder vind je de belangrijkste punten:

  • Het wijzigingsvoorstel van VVD en CDA houdt in dat kleine verhuurders het recht krijgen om een huurovereenkomst te ontbinden als ze hun huis willen verkopen of als een familielid erin wil wonen.
  • Dit heeft geleid tot verontwaardigde reacties van Kamerleden van PvdA en CU, die zich boos en verbouwereerd hebben getoond door het "destructieve" voorstel van VVD en CDA.
  • Het wijzigingsvoorstel werd pas ingediend nadat alle debatten over de nieuwe huurwet al hadden plaatsgevonden, zonder dat dit voorstel nadrukkelijk was besproken.
  • Dit heeft geleid tot een heropening van het debat over de nieuwe huurwet na het meireces, waarin het wijzigingsvoorstel van VVD en CDA alsnog nadrukkelijk zal worden besproken.
  • D66 is bijvoorbeeld "heel huiverig" om huisbazen het recht te geven om hun huurders op straat te zetten als zij hun woning willen verkopen.
  • Huurdersorganisaties, gemeenten en corporaties maken zich al langer zorgen over de toenemende onzekerheid voor huurders en de grote machtspositie van verhuurders.

{{cta-component}}

Welke kant gaat het op nu de nieuwe huurwet is opgeschort?

De rechten van huurders zijn al geruime tijd een politiek onderwerp van discussie. Recentelijk leek het einde van tijdelijke huurcontracten in zicht en kon het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten onder bijna alle omstandigheden te verbieden rekenen op een overgrote Kamermeerderheid. Het voorstel van VVD en CDA lijkt deze zorgen alleen maar te vergroten, terwijl het wetsvoorstel van PvdA en CU juist beoogde om de rechten van huurders te versterken en de machtspositie van verhuurders te verminderen.

Nu de nieuwe huurwet is opgeschort, is het aan de Tweede Kamer om te beslissen welke kant deze opgaat. Wordt het een wet die de rechten van huurders versterkt, of wordt het een wet die kleine verhuurders meer macht geeft bij verkoop? Het debat zal na het meireces verdergaan en de nieuwe huurwet zal alsnog in stemming worden gebracht. Of het voorstel van VVD en CDA genoeg steun zal krijgen, is nog maar de vraag. Maar het is duidelijk dat de politieke strijd over de rechten van huurders nog lang niet gestreden is.

Meer weten over beleggen met Dwello?
Bekijk direct het laatste aanbod
Leer meer over hoe Dwello werkt
Direct inzicht in de business case
Besloten verkoop
Meer dan 4000 beleggers

Academy artikelen uit dezelfde reeks