Kan je beleggen in vastgoed met weinig geld?

Door
Martijn
Gepubliceerd op
6/3/2023
Afbeelding voor beleggen in vastgoed met weinig geld

Beleggen in vastgoed is een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar stabiele investeringen die rendement opleveren. Het is echter algemeen bekend dat je veel eigen geld nodig hebt om direct te beleggen in vastgoed, zoals het kopen van een appartement of woning. Banken financieren vaak maar maximaal 70/80% voor een verhuurpand. Dit betekent dat de overige 30/40% (inclusief alle aankoopkosten en overige bijkomende kosten) door de koper zelf moet worden meegebracht. Bij een pand van € 200.000,- gaat het al snel om € 60.000,- tot € 80.000,- aan eigen geld. Dit is voor veel mensen een groot obstakel. Gelukkig zijn er een aantal manieren om te beleggen in vastgoed met weinig geld.

Crowdfunding

Er zijn nu veel online platforms waarmee je kunt beleggen in vastgoed door te investeren in een fonds met andere beleggers. Hierdoor kan je een kleinere hoeveelheid geld investeren en toch een deel van een groter vastgoedproject bezitten. Vaak bezit je niet direct de stenen maar bezit je een deel van de lening. Dit type beleggen in vastgoed staat bekend als crowdfunding.

Met crowdfunding kan je investeren in vastgoedprojecten die je normaal gesproken niet zelf zou kunnen kopen. Het voordeel van crowdfunding is dat je het risico kunt spreiden over meerdere projecten en dat je al vanaf kleine bedragen kunt investeren. Het nadeel is dat de rendementen vaak lager zijn dan bij directe investeringen in vastgoed en dat je afhankelijk bent van de prestaties van het project.

REIT's (Real Estate Investment Trusts)

Een REIT is een beursgenoteerd vastgoedfonds dat investeert in vastgoed en vastgoedgerelateerde activa. Je kunt kleine bedragen investeren in REIT's door aandelen te kopen op de beurs. Dit type beleggen in vastgoed staat bekend als indirecte vastgoedbelegging.

REIT's zijn een goede manier om te investeren in vastgoed zonder dat je het vastgoed zelf hoeft te bezitten. REIT's zijn beursgenoteerd, waardoor het gemakkelijk is om te kopen en verkopen. Daarnaast zijn REIT's relatief stabiel en genereren ze doorgaans een stabiel inkomen. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de prestaties van het vastgoedfonds en dat de rendementen lager kunnen zijn dan bij directe investeringen in vastgoed.

Vastgoed-ETF's

Een ETF (Exchange-Traded Fund) is een beursgenoteerd fonds dat een groep van activa, zoals vastgoed, bezit. Zoals met REIT's, kan je met weinig geld beginnen. Dit type beleggen in vastgoed staat bekend als indirecte vastgoedbelegging.

ETF's zijn een goede manier om te investeren in vastgoed zonder dat je het vastgoed zelf hoeft te bezitten. ETF's zijn beursgenoteerd, waardoor het gemakkelijk is om ze te verhandelen. Je kunt ze dus kopen en verkopen wanneer jij het wilt.

Joint ventures

Een joint venture is een andere optie voor beleggen in vastgoed met weinig geld. Het houdt in dat je samenwerkt met een ervaren vastgoedbelegger om een beleggingspand te financieren en te beheren. In dit geval kan je de ervaring en kennis van de vastgoedbelegger gebruiken en profiteren van een groter vastgoedproject dan je anders zou kunnen financieren.

Het voordeel van een joint venture is dat de belegger niet alleen het risico en de kosten van de belegging draagt. Ook kan de belegger profiteren van de winst die wordt gegenereerd door het vastgoedproject. Het is echter wel belangrijk om goede afspraken te maken met de vastgoedbelegger over de verdeling van de kosten, opbrengsten en risico's.

Partner met andere beleggers

Een andere manier om te beleggen in vastgoed met weinig geld is door samen te werken met andere beleggers die geïnteresseerd zijn in hetzelfde vastgoedproject. Door het geld te combineren, kan een groter vastgoedproject worden gekocht en kunnen de risico's worden verdeeld over meerdere partijen.

Het voordeel van het samenwerken met andere beleggers is dat het risico wordt beperkt. Ook kan je ervaring en kennis opdoen van andere beleggers. Het nadeel is dat de opbrengsten en winsten moeten worden gedeeld.

Kan je beleggen in vastgoed met weinig geld?

Beleggen in vastgoed met weinig geld kan moeilijk lijken, maar er zijn verschillende opties beschikbaar. Crowdfunding, REIT's, Vastgoed-ETF's, joint ventures en samenwerken met andere beleggers zijn allemaal manieren om te investeren in vastgoed zonder grote sommen geld te investeren.

Als je klaar bent om je eerste woning te kopen zal je dus wel voldoende eigen geld nodig hebben. Mocht je op zoek zijn naar interessante vastgoedbeleggingen, neem dan zeker eens een kijkje op Dwello. Met ons uitgebreide aanbod van woningbeleggingen helpen wij jou graag om jouw vastgoedportefeuille uit te breiden en je financiële doelen te bereiken.

Academy artikelen uit dezelfde reeks