Waarom zou je moeten investeren in vastgoed?

Door
Martijn
Gepubliceerd op
6/3/2023
Achtergrond in Dwello huisstijl kleur met icoon voor investeren in vastgoed

Als je jouw vermogen aan het werk wilt zetten is het een goed idee om te investeren in vastgoed. Met de huidige rentestanden is het traditionele rentenieren er niet meer bij. Gekscherend genoeg word je gestraft wanneer je jouw geld op de bank laat staan. Daarom zoeken veel mensen hun vlucht in aandelen, obligaties en – voor de echte adrenaline junkies – crypto. Een steeds grotere groep mensen kijkt steeds vaker richting vastgoed investeringen.

Verhuurde woningen worden gezien als één van de meest stabiele asset classes in vastgoed. Dit komt door de lage volatiliteit, maandelijks gegarandeerde huurinkomsten en potentiële waardestijging. Bovendien zijn beleggingspanden minder gevoelig voor inflatie. Beleggen in vastgoed kan daarom een goede optie zijn voor diversificatie van de beleggingsportefeuille. Is vastgoed dan voor iedereen een passende en geschikte optie? Nee, zeker niet. Dit hangt sterk af van jouw doelen en breedte van jouw horizon. 

Als je dit aan het lezen bent is er een grote kans dat jij jezelf afvraagt of investeren in vastgoed voor jou wel een interessante optie is. Laten we kijken naar de redenen waarom vastgoed een goede investering kan zijn en wanneer je zeker niet moet beleggen in vastgoed.

5 redenen om een beleggingspand te kopen

1. Stabiele huurinkomsten

Een passief inkomen is één van de meest gehoorde redenen waarom veel investeerders kiezen voor vastgoed. Het voordeel van beleggen in verhuurd vastgoed is dat de reeds aanwezige huurders maandelijks een vast bedrag aan huur betalen. Hoewel het geen garantie biedt dat je elke maand een positieve cashflow hebt, kan het wel een aanzienlijke jaarlijkse opbrengst genereren.

2. Waardestijging

Huizenprijzen in Nederland zijn historisch gezien in waarde gestegen. In 2021 is de gemiddelde prijs voor een woning met 15,2 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, de grootste prijsstijging in 21 jaar (link: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/04/grootste-prijsstijging-bestaande-koopwoningen-in-21-jaar). Vanzelfsprekend zijn er ook periodes van daling, echter op de lange termijn is er een stijgende lijn waarneembaar. Zeker in de steden, waar een alsmaar toenemende vraag naar woningen de prijzen tot nog grotere hoogtes laat stijgen. kortom, door een woning een lange termijn in bezit te houden is de kans aannemelijk dat de waarde zal stijgen. 

3. Inflatie hedge

Nog een goede reden om te investeren in verhuurde woningen is dat huurwoningen fungeren als een afdekking tegen inflatie. Als de prijzen stijgen, gaat ook de waardering van woningen omhoog en stijgen de huurprijzen evenredig mee. Het Nederlands huurrecht geeft de mogelijkheid om jaarlijks de huurprijs te compenseren aan de hand van de inflatie. Met andere woorden: jaarlijks kan de huur worden verhoogd. 

4. Gebruik van financiering

Wat niet iedereen weet is, dat de aankoop van een woning als belegging niet volledig op eigen vermogen hoeft. Het afsluiten van een verhuurhypotheek creëert een hefboomwerking waardoor het rendement op het eigen vermogen een stuk hoger wordt. 

Wij rekenen hem voor je uit. Stel dat je een verhuurde woning koopt voor een totaalbedrag van €200.000,- met jaarlijks €14.000,- aan huurinkomsten en ca. €3.500,- aan kosten. Dit geeft een netto huurstroom van €10.500,- per jaar. Op een investering van €200.000,- geeft dit een rendement (netto huurinkomsten/ totale investering) van €10.500,-/ €200.000,- = 5,25%

Nu gaan we gebruik maken van de hefboom. We nemen weer hetzelfde voorbeeld, maar in dit geval investeren we zelf maar 25% en financieren we de overige 75%. Dat geeft een investering van €50.000,-. We krijgen nu wel te maken met financieringskosten, die op dit bedrag ca. €4.500,- per jaar is. De netto huurstroom bedraagt in dit geval - na aftrek van de financieringskosten - €6.000,- per jaar. Dit lijkt netto minder, maar op een investering van €50.000,- geeft dit een rendement van maar liefst 12%, niet gek toch? In ons artikel “Hoe bereken je rendement met beleggen in vastgoed?” lees je meer over de dit onderwerp.

5. Geen extreme koersschommelingen

Iedereen die in aandelen zit, en zeker de mensen die in crypto beleggen, heeft het weleens meegemaakt: extreme volatiliteit waarin prijzen per dag met dubbele cijfers stijgen of dalen. Als de medaille de goede kant op valt, is deze volatiliteit natuurlijk fijn. Maar dag in dag uit die emotionele rollercoaster en hele dagen naar koersbewegingen kijken kan ook zeer vermoeiend zijn. Het voordeel van een beleggingspand is dat je met deze grote volatiliteit niks te maken hebt. De basis is je maandelijkse huurstroom, en je weet vaak al maanden van tevoren of een huurder wilt verhuizen doordat je met heldere contracten werkt. Dat geeft een stuk meer rust.

Is beleggen in vastgoed dan altijd de juiste keuze? 

Natuurlijk is beleggen in vastgoed niet voor iedereen de juiste keuze. Er zijn ook reden waarom sommige mensen beter niet kunnen kiezen voor investeren in vastgoed, namelijk:

  • Grote kapitaalinvestering – Bij elke aankoop zal er minimaal 20% eigen vermogen ingebracht moeten worden. Op een object van €200.000,- is dit al €40.000,-. Dat kan mensen afschrikken. Toch geldt: waar een wil is, is een weg. Zo kan je de eigen inbreng verkrijgen door leningen bij vrienden en familie, of het aanboren van de spaar- of pensioen rekening. Beoordeel altijd goed jouw persoonlijke situatie om te bepalen wat verantwoord is;
  • Snel rijk worden – Als je met vastgoed snel rijk wilt worden zit je verkeerd. Vermogen opbouwen met vastgoed vraagt inspanning, tijd en educatie. Zorg daarom altijd voor een goede lange termijn strategie;
  • Verantwoordelijk voor huurders – Woningen zijn er om in te wonen, of dat nou koop- of huurwoningen zijn. Als vastgoedbelegger zijn huurders uiteindelijk je belangrijkste asset. Zij zorgen immers ervoor dat er maandelijks huurinkomsten binnenkomen. Zorg er dus voor dat je een aangename plek creëert om te wonen en een goede relatie met je huurders onderhoudt. Zie je dat niet zitten, dan is investeren in vastgoed wellicht geen goed idee voor jou.

Er zijn natuurlijk nog meer redenen te bedenken waarom je wel of niet zou moeten investeren in vastgoed. Elke persoonlijke situatie is anders. Zorg er daarom altijd voor dat je geen onverantwoorde risico’s neemt. 

Ben je er net als wij van overtuigd dat investeren in vastgoed een goede keus is? Start dan nu met Dwello, het platform voor het volledig digitaal kopen en verkopen van verhuurde woningen.

Academy artikelen uit dezelfde reeks